De Bossche Koekwaus
Rond 1883 maakte een goed gemutste Bossche koekenbakker bij toeval de eerste ovenverse koekwaus. Omdat de bakker wat te gul was met kruiden en specerijen, kreeg het tweede deegmengsel van die dag een andere samenstelling. Uit zuinigheid wilde hij niets weggooien en bakte er toch koekjes van. Met zijn duim prikte hij er eerst een gat in om de misbaksels van het goede deeg te onderscheiden. Wat bleek na het bakken? Hij had nog nooit zoiets lekkers geproefd. Dat vond ook de bakkersvrouw. “Dat je zo’n lekker koekje niet eerder bedacht hebt, koekwaus die je bent!” Zo ontstond de koekwaus, een Brabantse lekkernij die nog steeds ambachtelijk gemaakt wordt.
De term Koekwaus wordt in de spreektaal veel gebruikt om aan te geven dat iemand gek doet (oorspr. Tilburg, scheldw: rare snuiter; sufferd; malloot; halve gare; mafkees). Vandaag de dag wordt het ook lieflijk gebruikt.
Als DeVerandermotOR zien we veel parallellen. Doorzetten, werken met beperkte middelen en zoeken naar mogelijkheden en buiten de gebaande paden werken. Ook is het belangrijk om met elkaar prettig samen te werken en plezier te hebben. Ondanks dat de onderwerpen soms erg veel impact hebben. De Bourgondische levensstijl sluit hier goed bij aan. Niet alleen staat ‘genieten’ hierbij centraal. Juist door met elkaar te zorgen voor een goede werksfeer, is de samenwerking goed. En dit draagt bij aan het kunnen voeren van goede inhoudelijke gesprekken.
Geniet ervan.
Namens DeVerandermotOR
Britt, Desiree, Bob, Jako, Rob, Michiel en William