Duurzame Inzetbaarheid
Medewerker én organisatie zijn gebaat bij aandacht voor duurzame inzetbaarheid
Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is essentieel. Duurzame inzetbaarheid gaat over werknemers die beschikken over mogelijkheden en voorwaarden om nu en in de toekomst gezond, gemotiveerd en competent het werk uit te voeren. Om duurzaam inzetbaarheid te laten slagen, moet zowel gekeken worden naar het personele- als het organisatiebelang.
Duurzame inzetbaarheid levert winst op voor iedereen als dit verankerd is in de strategische koers van de organisatie. Het gaat over meer dan alleen arbo- of ziekteverzuim. Ook de wijze waarop bijvoorbeeld functies worden beschreven of leiding wordt gegeven, hoort hier bij. Duurzame inzetbaarheid moet vanuit een breder perspectief worden bezien dan slechts de personele kant.
Zo kan duurzame inzetbaarheid leiden tot een sterkere organisatie.
De rol van de OR bij duurzame inzetbaarheid
Als OR kun je de focus leggen op wat duurzame inzetbaarheid de organisatie kan opleveren. Een keuze wordt makkelijker gemaakt wanneer inzichtelijk wordt wat de kosten en opbrengsten van duurzame inzetbaarheid zijn. Met een financiële onderbouwing kan duurzame inzetbaarheid een slimme en noodzakelijke investering blijken. Daarbij is het altijd van belang te kijken naar de meest passende inzet van duurzame inzetbaarheidsbeleid in de organisatie. Hierbij is inzicht nodig in knelpunten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Op basis daarvan gekeken worden welke oplossingen passend zijn. Meten = weten. Kortom, als OR dien je duurzame inzetbaarheid bij de bestuurder te benaderen als een business case!
Wettelijke mogelijkheden voor de OR
Als OR heb je een aantal wettelijke mogelijkheden om duurzame inzetbaarheid te (laten) opnemen in het organisatiebeleid:
- De OR heeft een zorgplicht. Hieronder valt het stimuleren van duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, nu en in de toekomst.
- De OR kan vanuit zijn rol met de bestuurder overleggen over de strategische koers van de organisatie. Het is aan de OR om duurzame inzetbaarheid hieraan te koppelen en te benadrukken hoe duurzame inzetbaarheid de organisatie kan helpen in zijn strategische koers.
- Het initiatiefrecht stelt de OR in staat om duurzame inzetbaarheid op de agenda zetten.
- Tijdens advies- en instemmingstrajecten kan de OR afspraken maken met de bestuurder om duurzame inzetbaarheid te bevorderen/bewaken bij veranderingen.
DeVerandermotOR adviseert en ondersteunt de OR op duurzame inzetbaarheid!
Ons team helpt de OR graag bij het krijgen van inzicht in het belang van duurzame inzetbaarheid. Ook kijken we graag samen naar de rol die je als OR kunt innemen ten aanzien van duurzame inzetbaarheid. En hoe je duurzame inzetbaarheid als OR kan stimuleren binnen je organisatie.
Samen met de OR kan DeVerandermotOR duurzame inzetbaarheid voor het voetlicht brengen door het geven van training of door middel van adviseren binnen een traject. Beide is mogelijk en natuurlijk kan ook altijd maatwerk geleverd worden. Neem contact op, dan kijken we samen naar de passende optie voor de OR.
Meer weten over onze (duurzame) inzetbaarheid? Neem contact met ons op.