Belang van duurzaamheidsrapportage voor de OR
Europa heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit is een nadere uitwerkingen van wereldwijde afspraken zoals in Parijs Klimaatakkoord uit 2015 zijn vastgelegd. Dit betekent dat de EU geen netto-uitstoot van broeikasgassen meer zal hebben. De belangrijkste doelen zijn: klimaatneutraliteit, duurzame economie, bescherming van het milieu (lucht, water, bodem, biodiversiteit), en sociale rechtvaardigheid. Wat betekent dit voor de OR?
Belang van duurzaamheidsrapportage voor de OR
De relevantie voor de OR is vooral aanwezig bij initiatieven rond de ‘duurzame economie’ en ‘sociale rechtvaardigheid’. Maar ook de andere twee onderdelen kunnen een grote impact hebben op de bedrijfsvoering. En dus impact op de medewerkers.
Hierbij enkele voorbeelden uit de praktijk.
- Een optie voor een bedrijf om de milieu impact te verlagen is het krimpen of afstoten van ‘vervuilende’ activiteiten. Dit heeft direct impact op de werkgelegenheid en daarmee op medewerkers.
- Door onvoldoende mee te werken met het verlagen van emissie uitstoten bij grotere klanten kan het bedrijf een aanzienlijk deel van de omzet kwijtraken.
- De bank wil niet langer krediet geven omdat het bedrijf geen milieudoelstellingen heeft opgesteld of de milieudoelstellingen niet weet te halen.
Doel CSRD en ESRS
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zijn twee belangrijke initiatieven van de Europese Unie naar een klimaatneutraal Europa.
De CSRD richtlijn en bijbehorende standaard ESRS zijn gericht op het verbeteren van de transparantie en kwaliteit van duurzaamheidsrapportages door bedrijven. De rapportage heeft betrekking op gedetailleerde informatie over milieu-, sociale en governance: ESG (environmental, social and governance).
Bij governance gaat het over de samenhang bij het uitvoeren van beleid, controle, macht, regels en principes van bedrijven. Een bedrijf moeten heel specifiek aangeven hoe ze ervoor staat, wat het bedrijf wil bereiken en hoe dat gaat gebeuren.
Naast dat de rapporterende bedrijven transparant moeten zijn over hun doelen moeten zij ook concrete doelstellingen formuleren voor ESG.
Vanwege de invloed en impact van CSRD en ESRS op grote bedrijven en op hun (kleinere) toeleveranciers is het voor ondernemingsraden van groot belang om te weten wat CSRD en ESRS inhoud en welke impact het heeft.
Verplichte duurzaamheidsrapportage
Vooralsnog is de verplichte duurzaamheidsrapportage vooral voor de wat grotere bedrijven.
De richtlijn geldt voor alle beursgenoteerde bedrijven, behalve micro-ondernemingen en grote bedrijven die aan minimaal twee van de volgende drie criteria voldoen:
- Meer dan 250 medewerkers.
- Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar.
- Meer dan 20 miljoen euro op de balans.
Vanaf 2026 zullen ook middelgrote ondernemingen (mkb) onder de CSRD vallen als zij aan twee van de volgende drie criteria voldoen:
- Maximaal 250 medewerkers.
- Maximaal 40 miljoen euro omzet per jaar.
- Maximaal 20 miljoen euro op de balans.
Nu klinkt dit voor veel bedrijven nog als een ‘ver van mijn bed show’. Echter, veel toeleveranciers van bedrijven die aan de verplichte duurzaamheidsrapportage moeten voldoen worden redelijk snel ook betrokken bij dit verhaal. Dat is ook precies de bedoeling van de EU.
Hoe dan?
Doordat bedrijven transparant moeten zijn over bijvoorbeeld schadelijke emissies in hun keten worden veel toeleverende kleinere bedrijven betrokken. Zij zullen moeten meehelpen met het verlagen van schadelijke emissies en meehelpen met het realiseren van de door grote bedrijven gestelde duurzaamheidsdoelen.
Waarom het relevant is voor de OR
Er is een aantal redenen waarom de ondernemingsraad aan dit onderwerp vanaf nu aandacht moet geven:
- Inzicht in bedrijfsvoering: De OR krijgt beter inzicht in de duurzaamheidsstrategieën, -doelen en -prestaties van het bedrijf. Dit gaat helpen bij het beoordelen van de lange termijn risico’s en –kansen voor het bedrijf en de medewerkers. Daarmee is de ondernemingsraad vroegtijdig betrokken met de impact op werkprocessen, functies en verantwoordelijkheden.
- Impact beoordeling: Met inzicht in de duurzaamheidsstrategieën, -doelen en –prestaties is de OR in staat om vroegtijdig te begrijpen wat de impact is op medewerkers.
- Strategische besluitvorming: De informatie uit de duurzaamheidsrapportages kan de OR helpen bij het nemen en beoordelen van strategische beslissingen die bijdragen aan een duurzame bedrijfsvoering.
- Medewerkersbetrokkenheid: De OR kan bijdragen aan de ontwikkeling en implementatie van duurzaamheidsinitiatieven, wat de betrokkenheid en motivatie van medewerkers kan vergroten.
- Transparantie en verantwoording: De OR kan de directie aanspreken op de naleving van de CSRD en ESRS, en zorgen voor meer transparantie en verantwoording binnen het bedrijf.
Voor een ondernemingsraad biedt begrip van CSRD en ESRS waardevolle inzichten en mogelijkheden om bij te dragen aan een duurzamere en meer verantwoorde bedrijfsvoering. Door actief betrokken te zijn bij de implementatie van deze richtlijnen, kan de OR een belangrijke rol spelen in het bevorderen van duurzaamheid binnen het bedrijf. Ook is de OR in staat om vroegtijdig de impact op het werk, de activiteiten, rollen en verantwoordelijkheden te onderkennen.
Geschreven door Jako van Slooten, organisatie-adviseur bij DeVerandermotOR. Leer meer over Jako bij "het team" of op LinkedIn.