Risicomanagement en de rol van de OR
Risico’s komen binnen elke organisatie voor. Belangrijk is om deze inzichtelijk te krijgen en hier proactief mee om te gaan. Wat kan je als OR doen om de organisatie op de juiste koers te houden, ongeacht wat er gebeurt? Dat bespreken we in dit artikel.
Wat is risicomanagement?
Risicomanagement is de term voor het in kaart brengen en beheersen van risico’s binnen een organisatie. Erg belangrijk, want wanneer mogelijke risico’s in kaart gebracht zijn, kan het bedrijf deze actief beheren en proactief aanpakken. Dit doen ze door potentiële gevolgen uit te zetten en passende maatregelen te nemen. Om in deze snel veranderende wereld bij te blijven, moet risico continu gemanaged worden. Daarom is het belangrijk dat dit ook aangemoedigd wordt. Het werpt zijn vruchten af, maar dan moet de organisatie hier serieus mee bezig zijn.
Risico’s in elke organisatie
Iedere organisatie wordt geconfronteerd met risico’s; onzekerheid is een feit. Maar in essentie is risico niet altijd iets vervelend. Ook goede en gezonde organisaties doen aan risicomanagement, maar om ‘de mens’ daarin voldoende terug te laten komen is kennis en aanpak van risicomanagement essentieel. Het is handig om te weten wat risico’s zijn en hoe organisaties risicomanagement invlechten in het beleid en de uitvoering.
Waarom is het belangrijk voor de OR?
Organisaties moéten aandacht besteden aan risicomanagement, anders worden de eigen doelstellingen nooit gehaald en is er altijd wel een interne of externe reden (excuus) om gepland beleid niet uit te voeren. Om bepaalde gevaren extern én intern te voorkomen, is het waardevol om een goed risicomanagement binnen een organisatie te hebben en bij te houden. Denk aan security issues of problemen op de werkvloer. Om de kwaliteit van en binnen een organisatie te waarborgen, is het belangrijk dat het risicobeleid ook bijgehouden wordt. Het is niet alleen om potentiële problemen te voorkomen, ook kan het helpen gericht te innoveren. Nadat een probleem geanalyseerd is en gekeken is naar een oplossing wordt een conclusie getrokken die zich uit in verandering of vernieuwing. Deze vernieuwing binnen de organisatie is ook gunstig voor de OR.
Wanneer de OR bewust wordt van strategische en operationele risico’s binnen de organisatie en het hanteren van een systematische aanpak met risicomanagement, is kennis onontbeerlijk. Deze kennis kan worden ingezet om beleid en beleidskeuzes beter te monitoren.
Proactieve risicomanagement als OR
Om proactief risico’s te managen moet eerst duidelijk zijn welke risico’s er zijn, wat deze risico’s binnen de organisatie teweeg kunnen brengen en wie daarbij betrokken zijn.
Wanneer je de risico’s en oorzaken helder hebt, kan je maatregelen gaan treffen (proactief) om deze mogelijke risico’s te voorkomen. Daarbij begin je met het vaststellen welke risico’s het belangrijkst zijn om als eerste aan te pakken. Vervolgens ga je voor de belangrijkste risico’s bekijken welke reactie, welke mitigerende maatregel wenselijk is.
Je hebt een oplossing bedacht voor een risico, maar werkt deze ook in de praktijk? Aangezien een organisatie constant in beweging is, moeten de OR de maatregelen kunnen wegen. Dit is een cyclisch proces en hier moet door een OR constant op ingespeeld worden.
Conclusie
Voor het monitoren van beleid is het voor een OR belangrijk om een goed beeld te hebben van het risicomanagement van een organisatie. En hoe volwassen gaat de organisatie met risico’s om. Veel (strategisch) beleid en managementbeslissingen worden genomen op basis van de door het management onderkende risico’s. Hoe risicomanagement werkt is voor een OR dus belangrijk om te doorgronden en te monitoren.
Samen met ORnet Academy geeft Jako van Slooten, consultant bij DeVerandermotOR, een masterclass OR & Risicomanagement. Tijdens deze dag krijg je inzicht hoe een organisatie risicomanagement aanpakt of zou moeten aanpakken. Lees hier meer: https://ornetacademy.nl/opleidingen/8-dec-2022-masterclass-or-risicomanagement
Geschreven door Jako van Slooten, organisatie-adviseur bij DeVerandermotOR. Leer meer over Jako bij "het team" of op LinkedIn.