Zorgplicht OR bij agressie in de zorg
Je hoort er vaak over in het nieuws: toenemende agressie in de zorg. Wat is hierbij de taak van de OR of de bestuurder in de zorgorganisator? In dit artikel lichten we het toe.
Agressie in de zorg
Agressie in de zorg is tegenwoordig een groot probleem. Er is agressie op de werkvloer, maar zelfs ook daarbuiten. Zorgmedewerkers worden gevolgd, bedreigd en lastiggevallen. Eén op de vijf zorgmedewerkers voelt zich onveilig op het werk.1 Zorgpersoneel is hard nodig, en om zorgmedewerkers te behouden is, onder andere, een veilig werkklimaat essentieel. De zorgkloof wordt alleen maar groter als mensen de zorgsector verlaten. Dit is een complex probleem, maar je kunt als organisatie (en dus als OR) een positieve invloed hebben op een veilig werkklimaat.
Zorgplicht van de OR
Naast bevoegdheden uit de WOR zijn er ook plichten. Zo geeft artikel 28 WOR de OR de opdracht om de naleving van de regels voor de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de arbeids- en rusttijden te bevorderen. Dit geldt ook voor het werkoverleg, gelijke behandeling en de zorg voor het milieu. Vanuit deze plicht is het dus belangrijk om agressie op de werkvloer regelmatig op de agenda te zetten. De OR heeft het vermogen de bestuurder te stimuleren om een veilige werkomgeving te creëren.
Wees op de hoogte van wat er op de werkvloer gebeurt: praat met collega’s en andere zorgmedewerkers over incidenten. Biedt een luisterend oor en onderneem daarna actie op basis van de verkregen informatie.
Zorgplicht van de bestuurder
Als bestuurder wil je hiermee aan de slag. Luister naar wat de OR te zeggen heeft over agressie op de werkvloer; vaak zijn zij daar werkzaam en hebben zij een goed beeld van wat er speelt. Op grond van artikel 7:658 heeft de werkgever een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving.2 Een onveilige werkplek reflecteert negatief terug op alle fronten van een organisatie. Als gevolg daarvan kan je als zorginstelling niet aan je zorgtaak voldoen. Goede zorg voor je medewerkers betekent goede zorg voor zorgbehoevenden.
Conclusie
Maak veiligheid op de werkvloer een speerpunt van het organisatiebeleid. Ga als OR regelmatig in gesprek met de achterban om te kijken of de genomen maatregelen effectief zijn en reflecteer dit dan weer terug bij de bestuurder. Met samenwerken kan veiligheid op de werkvloer gewaarborgd blijven. Zorg dat agressie niet genormaliseerd wordt. Want het ís niet normaal en mag ook niet normaal worden!
1Onderzoek uitgevoerd door zorgverzekeraar VGZ, Stichting IZZ en platform voor mentaal welzijn Openup. Eén op de vijf zorgmedewerkers voelt zich onveilig op de werkvloer - GGZ Totaal
2Wat zegt de wet over agressie op de werkvloer? Arboportaal. Wat zegt de wet over agressie op de werkvloer?
Geschreven door Bob van Weert, organisatie-adviseur bij DeVerandermotOR. Leer meer over Bob bij "het team" of op LinkedIn.