Efficiënt werken met commissies
Het werken met commissies kan het werk van een ondernemingsraad efficiënter maken. Soms willen we vernieuwen, veranderen, herstructureren en aanpassen aan de tijd. Daarvoor wordt van alles verzonnen. Toch blijkt dat het werken met commissies werkt. Hoe zit het ook alweer met commissies? Eerder schreven we de blog “Werken met commissies”, maar we nemen je in dit artikel graag nog een keer kort en bondig mee in het waarom en hoe van werken met commissies.
WOR
Artikel 15 van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) vormt de basis voor het werken met commissies. Hierin staat omschreven dat de OR vaste- of voorbereidingscommissies (of ad-hoc commissies) kan instellen. De OR zelf is en blijft het besluitvormende orgaan. Commissies kunnen echter zeer helpend zijn bij deze besluitvorming. Wanneer het werken met commissies zo wordt ingericht dat het werkt, kan dit zorgen voor een efficiënter werkende OR.
Vaste commissies
Vaste commissies werken continue. Zij zijn bedoeld voor het opdoen van kennis en vaardigheden, om dagelijkse en terugkerende werkzaamheden efficiënt uit te voeren. Aan deze vaste commissies kunnen bevoegdheden van de OR worden overgedragen, in tegenstelling tot een voorbereidingscommissie, waarbij dat niet mogelijk is.
Voorbereidingscommissies
Ad hoc commissies (ook wel projectgroepen genoemd) worden slechts tijdelijk ingesteld. Zij kunnen voorbereidende werkzaamheden verrichten en een bepaald onderwerp uitdiepen om zo te zorgen voor een effectievere besluitvorming in het overleg van de OR als geheel. Denk hierbij aan het voorbereiden van een advies- of instemmingsaanvraag of een verkiezingscommissie.
Het instellen van een commissie
Het instellen van een commissie moet noodzakelijk zijn voor de uitvoering van taken van de OR. Een OR besluit dit niet zelfstandig. Commissies dienen ingesteld te worden in samenspraak met de bestuurder. Daartoe wordt door de OR een concept instellingsbesluit voorgelegd aan de bestuurder. In dit besluit moet worden vermeld wat de taak, samenstelling, bevoegdheden en werkwijze van de commissie is.
Conclusie
Het is belangrijk dat commissies aan de slag kunnen met een heldere opdracht vanuit de OR. Daarom dient een commissie een werkplan te hebben. Zo’n werkplan bevat het doel van de commissie waarin geformuleerd is wat de OR met de commissie voor ogen heeft, waarom de commissie is ingesteld. Daarbij dient de taakstelling geformuleerd te worden. Ook moet helder zijn wat de commissie concreet dient op te leveren; het resultaat. In het werkplan moeten acties zijn opgenomen, evenals een tijdsplanning, de organisatie van de activiteiten van de commissie en de faciliteiten.
Werkt jouw ondernemingsraad met commissies en is dit effectief?
Geschreven door Rob Latten, organisatie-adviseur bij DeVerandermotOR. Leer meer over Rob bij "het team" of op LinkedIn.