Duurzame Inzetbaarheid en ‘de kortere werkweek’
De kortere werkweek
Eerder werd in het Financieel Dagblad geschreven over een onderzoek naar een werkweek van vier dagen: 'Vier dagen werken, drie dagen vrij: Britten laten zien dat het kan', lees het artikel hier.
Maatregelen zoals de kortere werkweek dienen de uitval van medewerkers terug te dringen. Door middel van duurzame inzetbaarheid kan de zorg voor medewerkers en het behoudt van hun ‘inzetbaarheid’ gewaarborgd blijven.
Uitval en Burn-out
In Nederland is de afgelopen jaren sprake van een stijging als het gaat om de uitval van medewerkers (onderzoek TNO, nationale enquête arbeidsomstandigheden). Er zijn momenteel 1,3 miljoen medewerkers die kampen met burn-out verschijnselen.
Volgens het financieel dagblad zijn de resultaten bemoedigend: 39% van de werknemers binnen het onderzoek zag stressniveaus dalen en de burnoutratio daalde met 71%. Het is echter niet het enige onderzoek dat hiernaar verricht wordt: ook in Spanje en België wordt de discussie over de kortere werkweek gevoerd. En in Zweden de kortere werkdag.
Bedrijven zoeken al langer naar manieren om de werk/privé-balans van mensen te verbeteren en verzuim door stress te verlagen. Je zou denken dat een dag minder werken leidt tot extra werkdruk, aangezien je hetzelfde werk moet verrichten in vier dagen in plaats van vijf. Maar gedurende dit onderzoek bleek de productiviteit gelijk te blijven. Dit positieve resultaat is hoopvol, maar er moet nog wel naar de langetermijneffecten gekeken worden. Het onderzoek was namelijk van beperkte duur en een kortere werkweek is niet voor alle organisaties even makkelijk te implementeren.
Geschreven door Bob van Weert, organisatie-adviseur bij DeVerandermotOR. Leer meer over Bob bij "het team" of op LinkedIn.
Donderdag 9 maart 2023 spreekt DeVerandermotOR adviseur Bob van Weert op het VGWM-congres over duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR. Ook aan de slag met Duurzame inzetbaarheid als OR? Benader ons voor meer informatie.